بهینه سازی وبسایتها بدون درک نحوه عملکرد موتورهای جستجو شبیه به انتشار رمان عالی شما بدون یادگیری نحوه نوشتن است. مطمئناً، با کسب تجربه و گذر زمان در نهایت محتوایی مفید خلق میکنید و با اصول سئو آشنا خواهید شد اما اگر از قبل با نحوه کار موتور جستجو آشنا شوید، بسیار آسانتر به صفحه اول گوگل خواهید رسید.
بنابراین ما باید با نحوه عملکرد موتورهای جستجو آشنا شویم تا به طور کامل روشهای بهینه سازی را برای آنها درک کنیم.
موتور جستجو چیست؟
برای درک عملکرد موتورهای جستجو آشنایی با آن و چگونگی به وجود آمدن آن لازم و ضروری است. به برنامههای کامپیوتری که با استفاده از آنها به اطلاعات مشخصی دسترسی پیدا میکنیم، موتور جستجو گفته میشود. شاید فکر کنید که فقط گوگل، بینگ، یاهو و … در دسته موتورهای جستجو قرار میگیرند اما در واقع قسمت سرچ تلفن همراه یا شبکههای کامپیوتری در شرکتها نیز نوعی از آن حساب میشوند.
موضوع اصلی این مقاله بررسی نحوه عملکرد موتورهای جستجوی وب است که مانند یک اپراتور پاسخ دهی عمل میکنند و محتوایی متناسب با نیاز کاربر در شبکه جهانی وب پیدا میکنند. این محتواها ممکن است ممکن است متنی، صوتی، تصویری و … باشند. در هر صورت باید نزدیک ترین محتوا به کلمهای که کاربر مورد جستجو قرار میدهد، نمایش داده شود.
نحوهی عملکرد موتورهای جستجو
موتورهای جستجو برای رتبه بندی و کشف وبسایتها، اطلاعات را بررسی و متناسب با آن برای سایتها رتبه و رنک تعیین میشود. این فرآیند از چند مرحله مختلف تشکیل شده است که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
کرال کردن (خزیدن)
اولین اقدامی که توسط موتور جستجوگر برای بررسی وبسایتها انجام میشود کرالینگ است. رباتهای گوگل وارد صفحات مختلف سایت میشوند و حتی لینکها را برای پیدا کردن دیگر صفحات شناسایی میکنند. عوامل مختلفی روی تعداد دفعاتی که خزندههای گوگل به وبسایت شما سر میزنند تاثیرگذار است. اما دو عامل اصلی در کراولینگ عبارتند از:
- سرعت سرور شما چقدر است؟
- سایت شما چقدر اهمیت دارد؟
اگر یک سایت خبری بزرگ با محتوایی که دائماً بهروزرسانی میشود و کاربران زیادی از آن استفاده میکنند راهاندازی میکنید، سایت شما به طور مکرر خزیده میشود (به جرأت میگویم … دائماً). اما اگر یک آرایشگاه کوچک دارید، و سایت شما ترافیک ورودی پایینی دارد (شاید آرایشگر مهمی در آن منطقه باشید، اما از لحاظ خزیدن اهمیت زیادی نداشته باشید) دیر به دیر بررسی شوید.
اقداماتی که لازم است برای بهبود کرالینگ انجام دهید
در ابتدا باید بررسی کنید که وبسایت شما توسط خزندههای گوگل بررسی شده یا نه. بعد از تولید محتوا در صفحه جدید یا به روز رسانی مطالب قبلی URL جدیدی تعریف و به گوگل معرفی کنید. برای بهتر انجام شدن این معرفی، نقشهای از وبسایت خود تهیه کنید تا گوگل متوجه صفحات تازه ایجاد شده شود.
در بعضی مواقع میخواهیم که فقط یکی از صفحات مورد بررسی قرار گیرد. در این حالت بهتر است که آن را صفحه اصلی قرار دهیم تا تبدیل به مهمترین قسمت سایت شود. اما اگر میخواهید تمامی صفحات وبسایت شما کرال شود باید از سیستم لینک دهی داخلی درست و اصولی استفاده کنید تا مسیر و ارتباط بین قسمتهای مختلف واضح باشد.
صفحات جدید باید به صفحاتی که از قبل ایندکس شدهاند لینک شوند. البته لینکهای تبلیغاتی یا لینکهایی که خریداری میشود بررسی نمیشوند.
ایندکس کردن
ایندکس کردن اساساً به درک هدف و موضوع اصلی محتوای یک صفحه وب اشاره دارد. هنگامی که یک صفحه جدید در سایت خود ایجاد می کنید، راه های زیادی وجود دارد که می توان آن را ایندکس کرد.
ساده ترین روش برای ایندکس کردن یک صفحه این است که هیچ کاری انجام ندهید! گوگل دارای خزنده هایی است که لینکهای موجود در صفحات را دنبال می کنند و بنابراین، به شرطی که سایت شما از قبل در فهرست باشد و محتوای جدید از داخل سایت شما به آن لینک شده باشد، گوگل در نهایت آن را کشف کرده و به فهرست خود اضافه می کند.
اقداماتی که لازم است برای بهبود ایندکس کردن انجام دهید
استفاده از عناوین کوتاه و جذاب که نشان دهندهی موضوع اصلی آن محتوا هستند اهمیت زیادی در ایندکس کردن خواهد داشت. استفاده از تصاویر و ویدئو قرار دادن کلمات مناسب در قسمت alt نیز تاثیر زیادی دارد.
رنکینگ ( رتبه دادن)
وظیفه موتورهای جستجو این است که با هر سرچ کاربر، در دیتابیس اطلاعاتی خود و صفحات ایندکس شده جستجو کنند و صفحات متناسب را نمایش دهند. ترتیب نمایش این اطلاعات اهمیت زیادی خواهد داشت. ترتیب نمایش نتایج به هیچ وجه رندوم و تصادفی نیست و تمام آنها بر اساس الگوریتمهای مشخصی رتبه بندی میشوند.
برای مثال با جستجوی “سوپر مارکت ” نتایج مختلفی به افرادی که در شیراز یا تهران هستند نمایش داده میشود. رسیدن به رتبه اول گوگل پولی نیست و به مرور زمان به دست میآید. البته با استفاده از سرویس گوگل اذر میتوان با پرداخت هزینه به صفحه اول آمد اما به صورت تبلیغاتی است. بنابراین برای خدمات سئو و بهینه سازی سایت به صفحات اول نیاز خواهید داشت.
اقداماتی که لازم است برای بهبود رتبه سایت انجام دهید
وبسایت شما باید دارای سرعت سرور بالایی باشد و به سرعت لود شود. محتوا تاثیر زیادی در رتبه دهی سایتها خواهد داشت. بنابراین سعی کنید به طور منظم و روزانه محتوای جدید ارائه دهید. از آخرین آپدیت الگوریتمهای گوگل مطلع شوید و مطابق با آن پیش روید.
الگوریتمهای گوگل برای هماهنگی بین مطالب سرچ شده و نتایج به وجود آمدهاند و هر ساله برای بهبود کیفیت دچار تغییراتی میشوند. آپدیتهای مختلف الگوریتمها به دو دسته جزئی و کلی تقسیم بندی میشوند. که آپدیتهای جزئی ممکن است روزانه رخ دهد و تغییر زیادی اتفاق نخواهد افتاد.
بیشتر بدانید:
ارزیابی محتوا توسط توسط موتورهای جستجوگر
همانطور که در قسمت نحوه عملکرد موتورهای جستجو توضیح دادیم، تمامی قسمتهای وبسایت توسط خزندههای گوگل بررسی میشوند و بر اساس لغات به کار رفته در تمامی قسمتهای محتوا موضوع آن را شناسایی میکنند. برای مثال اگر لغت “سیر” به تعداد زیادی در بخشهای مختلف محتوا تکرار شده باشد، میفهمیم که موضوع اصلی مقاله دربارهی سبزیجات است. اما اگر از سیر شدن و گرسنگی در کنار هم استفاده شده باشد، محتوا در حوزهی سلامت و تغذیه دسته بندی میشود.
رتبه دهی صفحات بر اساس معتبر بودن و رضایت کاربران انجام میشود. معیارهای رتبه دهی موتور جستجوگر گوگل بسیار پیچیده است و مدام در حال آپدیت شدن و تغییرات میباشد. اما مبنای اصلی رنکینگ راضی بودن مخاطبین از مطالب و خدمات وبسایت شما است. تطابق داشتن نتایج جستجو با کلمهی سرچ شده باعث رضایت کاربران میشود. بنابراین تولید محتوای مفید و کاربردی کلید موفقیت شما برای قرار گرفتن در رتبههای اول خواهد بود.
در این مقاله با معرفی 3 مرحلهی کرال، ایندکس و رنکینگ با نحوه کار موتورهای جستجو آشنا شدیم. برای کسب رتبه برتر در صفحه نتایج میتوان از مشاوره رایگان سئو سایت استفاه کرد. تولید محتوای با کیفیت و منظم و وجود لینک سازی درست باعث بهبود کرال شدن وبسایت شما خواهد شد. لینک سازی مناسب به شناسایی صفحات دیگر وبسایت شما کمک میکند.