تکنیکهای سئو سایت روز به روز دچار تغییر میشوند و همواره باید خودتان را با آخرین آپدیت هماهنگ کنید. آپدیت شدن روشهای سئو به خاطر بهروزرسانی الگوریتم های گوگل است. موتورهای جستجوگر به صورت مداوم، الگوریتمها را آپدیت میکنند تا بهترین نتایج را به کاربران ارائه دهد. کمپانی گوگل هر ساله علاوه بر آپدیت شدن الگوریتمهای قدیمی، الگوریتمهای جدید در زمینههای مختلف هم معرفی میکند.
الگوریتم گوگل چیست؟
اگر دانشجوی رشتهی ریاضی یا کامپیوتر باشید، حتما واژهی الگوریتم به گوشتان خورده است. در واقع با انجام دادن بسیاری از کارهای روزمره، از الگوریتمها پیروی میکنید. به لیستی از دستورات و قوانینی که کامپیوترها برای اجرای وظایف انجام میدهند، الگوریتم گفته میشود.
الگوریتمهای گوگل برای رتبهدهی به سایتها و پیدا کردن مرتبط ترین نتیجه برای سرچ کلمات ساخته شدهاند. رتبهدهی گوگل به کمک چند الگوریتم انجام میشود که در آن فاکتورهای مختلفی بررسی میشود.
باغ وحش مجازی گوگل
همانطور که گفتیم، گوگل هرساله آپدیتهای جدیدی از الگوریتمها ارائه میکند. آپدیتهای کوچک الگوریتمهای گوگل اهمیت زیادی ندارد، زیرا این آپدیتها ممکن است روزانه اتفاق بیوفتد و تغییرات زیادی ایجاد نمیکند. آپدیتهای مهم و بزرگ الگوریتمهای گوگل، هر سال اتفاق میافتد و سر و صدای زیادی میکند. کمپانی گوگل برای این الگوریتمها اسم انتخاب میکند. نام تمامی الگوریتمهای گوگل به حیوانات ربط دارد، بنابراین به باغ وحش مجازی گوگل معروف است.
معرفی الگوریتمهای گوگل
الگوریتمهای گوگل به طور مستقیم و غیرمستقیم روی سئوی وبسایت و ترافیک ورودی تاثیر دارند. پس ضروری است که همواره از آخرین آپدیتهای الگوریتمها مطلع باشید. بسیاری از متخصصان، کاهش ترافیک وبسایت را به اسپم کردن، بک لینکها یا سئوی on-pageربط میدهند. در حالی که آپدیت الگوریتمها میتواند باعث کاهش ترافیک شود و منجر به پنالتی شدن وبسایت شما خواهد شد. اگر به دنبال بهینه سازی سایت در تهران هستید؛ در ادامه به ارائهی توضیحات مختصر دربارهی هر الگوریتم خواهیم پرداخت.
دانش افزایی:
الگوریتم پیج رنک
پیج رنک از قدیمی ترین الگوریتمها است و در سال 1998 توسط گوگل ارائه شد. رتبهبندی سایتها توسط این الگوریتم انجام میشود. عملکرد این الگوریتم در ابتدا بر اساس بک لینکها بود. بر اساس الگوریتم پیج رنک، سایتهای که لینکهای بیشتر و معتبری داشتند در صفحات اول نمایش داده میشوند. اما پس از مدتی و به خاطر سواستفاده با اسپم کردن بک لینکها تغییراتی در این الگوریتم به وجود آمد.
الگوریتم رقص گوگل
این الگوریتم از طریق جا به جا کردن وب سایتهای جدید در صفحات نتایج، جایگاه و رتبهی آنها را مشخص میکند. رفتار کاربران بعد از این جا به جایی سنجیده میشود. بر اساس تعداد کلیکها، نرخ پرش و رفتار کاربران رتبهی صفحهی جدید مشخص میشود.
این الگوریتم فقط برای صفحات تازه تاسیس نیست. برخی مواقع و بعد از گذشت زمان، گوگل از تاسیس صفحهای مطلع میشود و رفتار کاربران را برای تغییر رتبه بررسی میکند. زمانی که طبق رقص گوگل و در جایگاه اول و دوم جذب کاربر زیادی داشته باشیم، رتبهی نهایی خوبی خواهیم گرفت.
الگوریتم سندباکس گوگل
الگوریتم سندباکس مخصوص سایتهای تازه تاسیس است. علت به وجود آمدن این الگوریتم، جلوگیری از رتبه گرفتن سایتها و صفحات جدید است. ممکن است در همان ابتدای کار که صفحات شما در حال ایندکس شدن هستند، محتوای مناسب و مرتبطی ارائه نکنید. در واقع این الگوریتم برای جلوگیری از اسپم شدن توسط سایتهای تازه تاسیس طراحی شده است. الگوریتم سندباکس هیچ وقت به صورت رسمی تعریف نشده اما متخصصان سئو از وجود آن اطمینان دارند.
الگوریتم تپه
الگوریتم تپه در سال 2004 توسط گوگل معرفی شد. این الگوریتم به صفحات معتبر، رنک بالاتری میدهد. در آن زمان و بعد از سرچ کلمه توسط کاربران، نتایج غیر مرتبطی با هدف جستجوی کاربر(search intent) نمایش داده میشد. قبل از این الگوریتم، گوگل توانایی شناسایی صفحات معتبر و مرتبط را نداشت. الگوریتم هیلتاپ در کنار پیج رنک، وظیفه بررسی و شناسایی صفحات با محتوای معتبر و مناسب را دارند.
الگوریتم کافئین
از مهمترین الگوریتمهای گوگل، الگوریتم کافئین است که در سال 2010 به طور رسمی معرفی و روانهی بازار شد. تا قبل از معرفی این الگوریتم، فقط محتواهای تازه و جدید توسط رباتهای گوگل ایندکس میشدند. در نتیجه، آپدیت کردن محتواهای قدیمی در نظر گرفته نمیشد و مجددا ایندکس نمیشدند. درست است که الگوریتم کافئین تاثیر مستقیمی روی رتبهی سایت ندارد اما باعث دیده شدن سایتهایی که شد محتواهای قدیمی خود را آپدیت میکنند.
الگوریتم پاندا گوگل
الگوریتم پاندا در سال 2011 به عنوان اولین الگوریتم تاثیر گذار در سئو، به صورت رسمی معرفی شد. وظیفهی این الگوریتم با هدف پنالتی کردن محتوای بی کیفیت، دائما در حال بررسی سایتها است. البته هدف تمامی این الگوریتمها، شناسایی و جریمهی سایتهای اسپم و بهینه کردن نتایج گوگل است.
این الگوریتم حساسیت زیادی به محتوای کپی دارد، بنابراین از محتوای نوشته شده توسط دیگران به هیج وجه استفاده نکنید. تمرکز الگوریتم گوگل پاندا بر روی هماهنگی سرچ کاربر با نتایج نمایش داده شده است. در نتیجه سایتهای بی محتوایی که فقط برای لینک دهی به وجود آمدهاند یا سایتهای با محتوای نامناسب و کم از نتایج گوگل حذف میشوند.
سایتهای با محتوای کم توسط این الگوریتم شناسایی میشود بنابراین باید صفحات کم حجم از لحاظ محتوا یا لینک دهی اصلاح شود و استراتژی محتوای بهینه طراحی شود. کیورد استافینگ یا تکرار زیاد کلمه کلیدی از دیگر مواردیست که الگوریتم پاندا روی آن تمرکز دارد و سایت شما را اسپم میکند.
الگوریتم تازگی محتوا
در سال 2011 الگوریتم تازگی محتوا باعث شد که محتواهای جدید رتبهی بالاتری در نتایج بگیرند. بر این اساس، موضوعات پرطرفدار و ترند روز به راحتی به کاربران نمایش داده میشد.
الگوریتم ونیز
در سال 2012، آپدیت جدید و مهمی در الگوریتمهای گوگل اتفاق افتاد. اهمیت الگوریتم ونیز به خاطر دخیل کردن لوکیشن و جستجوی محلی در نتایج است. این الگوریتم به کسب اطلاعات دربارهی خدمات محل زندگی کمک ویژهای میکند. الگوریتم ونیز به فردی که به دنبال خدمات ّ است، تنها نتایج تهران را نمایش میدهد. بر این اساس لوکیشن یا IP تعریف شده برای سایت هم در نتایج جستجو تاثیرگذار خواهد بود.
الگوریتم دزد دریایی
این آپدیت در سال 2012 با هدف جلوگیری از محتوای کپی ارائه شد. بر این اساس سایتهایی که از دیگر محتواها کپی برداری میکنند، شامل جریمه و پنالتی میشوند. بنابراین سایتهای دانلود کتاب، موسیقی و فیلم باید قوانین کپی رایت را رعایت کنند. البته این الگوریتم دقت پایینی دارد و به علت تعداد بالای این صفحات، قادر به شناسایی تمام وبسایتهای کپی نیست. اما بهتر است مطابق قوانین این الگوریتم حرکت کنید تا در طولانی مدت دچار مشکل نشوید.
الگوریتم Exact match domain
الگوریتم EMD هر سال آپدیتهای جدیدی با هدف مقاله با رتبه گرفتن سایتهای اسپم، معرفی میکند. این الگوریتم، سایتهای با محتوای ضعیف و بی کیفیت را که ارزشی برای مخاطبین قائل نیستند را جریمه میکند.
الگوریتم پنگوئن
الگوریتم پنگوئن برای بررسی کیفیت لینکها ارائه شده است. آپدیتهای این الگوریتم باعث حذف لینکهای مخرب و ناکارآمد میشود و آنها را جریمه میکند. با اعلام موثر بودن بک لینکها در بهبود سئو و رتبه سایت، بازار خرید بک لینک شکل گرفت و برخی هم شروع به ساختن لینکهای فیک و ساختگی کردند. هدف الگوریتم پنگوئن جلوگیری از رتبه گرفتن این سایتها است.
بکلینکهای بی کیفیت و ساختگی از صفحات نتایج گوگل حذف میشوند یا اگر خوش شانس باشید، رتبهی پایین تری کسب میکنید. البته طبق آخرین آپدیت در سال 2016، تخلفهای هر صفحه باعث جریمه شدن همان صفحه میشود. البته که عملکرد تک تک صفحات در سئو بررسی میشوند و جریمه شدن یک صفحه روی بقیهی سایت هم تاثیر غیرمستقیم خواهد گذاشت.
الگوریتم پیج لی اوت
الگوریتم پیج لی اوت در سال 2012 و با هدف مقابله با تبلیغات زیاد در سایتها معرفی شد. این الگوریتمهای آپدیتهای زیادی منتشر کرد، تا جایی که در سال 2016 به شکل تمام اتوماتیک درآمد و تمامی فعالیتها بدون دخالت دست انجام میشد. آخرین بهروزرسانی روی تبلیغات بالای صفحه حساسیتی نداشت بنابراین سایتها، تبلیغاتشان را به ابتدای صفحات منتقل کردند.
خزندههای گوگل به راحتی سایتهای با تبلیغات بالا را شناسایی و جریمه میکنند. در صورتی که تبلیغات ابتدای صفحه هم زیاد از حد و آزار دهنده باشد، باعث پنالتی شدن سایت خواهد شد. این الگوریتم باعث میشود که تبلیغات فضای کمتری اشغال کنند و محتوای اصلی صفحه قابل تشخیص شود.
الگوریتم گورخر
ایدهی این الگوریتم در سال 2013 توسط یکی از کارشناسان گوگل کشف شد. این کارشناس در نتایج جستجوی یک کلمه فروشگاهی، با محتوایی مواجه شد که شباهتی به فروشگاه نداشت. بهروزرسانیهای الگوریتم گورخر، باعث حذف سایتهای غیرفروشگاهی یا فروشگاهی با خدمات بی کیفیت از صفحات گوگل شد. الگوریتم گورخر باعث باکیفیت تر شدن خدمات فروشگاهی و توجه به نیاز کاربران میشود.
الگوریتم مرغ مگس خوار
قبل از معرفی الگوریتم مگس خوار، با سرچ کردن کلمهای، شاهد نتایجی بودیم که فقط بر اساس وجود داشتن کلمه کلیدی در آن نمایش داده میشدند. وجود این الگوریتم باعث شد که نتایج نشان داده شده به هدف کاربر از جستجو مرتبط باشد. بنابراین استفاده از کلمات کلیدی، تنها فاکتور برای قرار گرفتن در صفحهی اول گوگل نیست و باید از کلمات مترادف هم استفاده کنید.
الگوریتم مرغ مگس خوار برای سرچهای صوتی طراحی شده است و با محبوب تر شدن سرچهای صوتی بین مردم، نقش این الگوریتم هم پررنگ تر خواهد شد. بنابراین موتورهای جستجوگر بر اساس کل عبارت سرچ شده، کار میکنند و نیازی به اشاره کردن به تک تک کلمات وجود ندارد. برای مثال ممکن است کاربران در سرچ خود، دچار اشتباهات تایپی شوند اما این الگوریتم باعث نشان دادن نتایجی میشود که دقیقا در ذهن کاربر است و ربطی به کلمهی سرچ شده با غلط املایی ندارد.
سخن آخر
با عمل کردن به الگوریتمهای گوگل میتوانید در رتبههای اول نتایج دیده شوید. دقت کنید که تخلف کردن و جریمه شدن روی تمامی صفحات تاثیر گذار است. اگر قصد راه اندازی و سرمایه گذاری روی وبسایتی دارید، باید از ابتدا، در سئوی آن به الگوریتمهای گوگل توجه داشته باشید.